Sunday, 16 September 2012

Asam Pedas Ikan Parang


(Hidangan untuk 4 orang)

Bahan-bahan

Bahan A
(bahan utk dikisar)
2 ulas bawang putih
2 biji bawang besar
1-1/2" Halia
4 " Kunyit
2-1/2 biji buah keras

Bahan A (kisar) lupa snap 4 ulas bawang putih :)

potong bahan  untuk pengguna blender antik :p

Blender antique
*Sepatutnya air hanya separuh dari paras lada (air terlebih, waktu menumis lebih panjang)
*Bawang di kedudukan paling bawah sebab bawang banyak air,  bahan cepat lumat.

Bahan B
2 ketul ikan parang
Daun kesum
1 genggam asam jawa

Ikan parang dan daun kesum
*Petua: semakin berkilat kulit ikan parang semakin lemak dan  sedap ikan parang tu :)


Cara-cara memasak

  1. Panaskan minyak  dalam periuk
  2. Apabila minyak panas masukkan  Bahan A (bahan kisar). Tumis sehingga garing.
  3. Apabila sudah garing masukkan bahan B.
  4. Masukkan air putih /air tapis/air masak sehingga ikan parang tenggelam.
  5. Masukkan garam secukup rasa
*selepas kuah menggelegak boleh tambah bendi atau terung. Ana tak bubuh sebab bahan tiada dalam fridge.

Bahan kisar yang ditumis sehingga garing.
 * Lupa nak snap gambar asam pedas ikan parang yang siap dimasak . My bad sebab kelam kabut nak kejar bas sejurus siap memasak. Between, mak selalu mengamalkan konsep guna bahan-bahan yang sedia ada dalam fridge,  tak cukup tak apa yang penting, masak dengan penuh kasih sayang pasti masakan akan menjadi sangat lazat :)






No comments:

Post a Comment