Saturday, 13 October 2012

Masak Lemak Lada Kering Ikan Duri dan Belimbing Buluh


(Hidangan untuk 5 hingga 6 orang)

Bahan-bahan
1 Kg ikan duri (Dibersihkan dan isi ikan dipotong setebal 2 inci, bahagian ekor dan kepala dipotong mengikut citarasa masing-masing)
200 gram belimbing buluh (dibelah dua memanjang)
2 batang serai (dititik)
250 gram santan ( 1 biji kelapa)
10 gram asam jawa/ 2 keping asam keping
Garam secukup rasa
1 liter air putih

Bahan kisar
80 gram lada kering
50 gram halia
50 gram kunyit hidup

Ikan duri sebelum dipotong


Ikan Duri; insang dan lupa ikan tidak dibuang kerana emak dan ayah menngemarinya

Belimbing buluh

Halia, serai , dan kunyit hidup

Cara-cara memasak

  1. Masukkan bahan  yang telah dikisar, serai yang telah dititik,  ikan duri yang telah dipotong (kecuali telur ikan), dan air asam jawa / asam keping ke dalam periuk.
  2. Masukkan air putih sehingga ikan tenggelam dan biarkan sehingga mendidih (masak dengan api sederhana)
  3. Apabila kuah telah mendidih, masukkan santan dan godak-godak bahagian atas kuah supaya tidak pecah santan ( jangan kacau bahagian bawah, nanti ikan akan hancur). Tunggu  sehingga isi ikan masak.
  4. Kemudian masukkan garam secukup rasa.
  5. Masukkan telur ikan duri. Tunggu sehingga telur ikan masak (telur ikan mengeras)
  6. Masukkan belimbing buluh, kacau sekejap dan padamkan api.
  7. Sedia untuk dihidangkan
Lemak lada kering ikan duri dan belimbing buluh
  • Jika menggunakan asam keping, buang asam keping apabila kuah lemak lada kering sudah cukup rasa masammnya, jika dibiarkan , kuah akan menjadi terlalu masam.
  • ikan duri dan belimbing buluh juga lazat jika digantikan dengan ayam dan kentang.

Selamat mencuba :)

1 comment:

  1. first (1st)
    nyum2.. sdap nyerrr.. terliur aku kt sini..
    nk balekkk...

    ReplyDelete