Tuesday 20 November 2012

Sambal Kacang Gula Merah


Sambal kacang ini saya belajar dari emak semasa sambutan Aidiladha baru-baru ini.
Kali pertama mencuba banya kesalahan yang saya lalukan antaranya mengisar kacang terlalu halus. InsyAllah saya akan ingat perkara ini sampai bila-bila.

Menurut emak terdapat dua jenis kuah kacang iaitu kuah kacang satay dan kuah kacang biasa. Ini ialah resepi kuah kacang biasa. Kuah kacang biasa tidak menggunakan jintan.

Bahan-Bahan

200 gram kacang tanah
20 gram cili kering
100 gram bawang besar
10 gram halia
5 gram kunyit hidup
10 gram bawang putih
Sedikit lengkuas
2 batang serai (dititik)
150 gram gula merah
0.5 litre air
3 butir asam jawa (dibancuh dengan sedikit air)

Saiz bahan-bahan yang digunakan

Cara memasak

Kacang tanah
  1. Sangai kacang tanah atas kuali sehingga masak. Boleh juga goreng kacang tanah menggunakan minyak sehingga kacang masak.
  2. Buang kulit kacang tanah.(Ramas kacang dan tampi untuk mengasingkan kulit kacang.
  3. Kisar menggunakan pengisar kering (jangan terlalu hancur)

Kacang Tanah selesai disangai

Gula merah
  1. Masukkan gula merah ke dalam periuk, tuangkan air separas gula merah
  2. Masak sehingga gula merah larut keseluruhannya
  3. Tapis gula merah menggunakan tapis kopi
  4. Gula merah yang telah ditapis sedia untuk digunakan dalam masakan


Kuah kacang
  1. Kisar  cili kering, bawang besar, bawang putih, kunyit, lengkuas, dan halia.
  2. Panaskan minyak, tumis bahan kisar dan serai yang dititik sehingga naik bau
  3. Masukkan kacang tanah yang telah dikisar/ ditumbuk
  4. Masukkan air, kacau sehingga kuah kacang pekat (kuantiti kuah 3/4 dari kuantiti asal)
  5. Masukkan air asam jawa, air gula merah (masukkan sedikit demi sedikit sehingga manis mengikut citarasa anda), dan garam secukup rasa.
kacau seingga kuah kacang pekat
Kuah kacang gula merah



No comments:

Post a Comment